‘Brood’ en ‘Het verhaal van de drol’ winnen Kort Geknipt 2009

27 september 20093 reacties

_MG_2347Het Kortfilmfestival Kort Geknipt presenteerde dit jaar 17 kortfilms die vanuit zeven verschillende Academies uit heel Vlaanderen waren geselecteerd voor de finale in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. De jury met Freddy Sartor, Guido Van Roy, Rudi Van den Bossche en Geert Van Goethem, allen professionals uit de filmwereld, hadden heel wat tijd nodig om tot een verdikt te komen. Zij prezen de kwaliteit van het ingezonden werk en voelden heel sterk de enorme ‘goesting’ waarmee de studenten hun films maken.

De jury kende eerst drie eervolle vermeldingen toe aan:

 • Karga, een leuke Turkse kinderanimatiefilm van Denise Nieuwejaers (ACA Waasmunster)
 • Die thuis ’t geluk niet vindt, een fictiefilm van Orlando Verde (KASK Antwerpen) met zeer sterke acteursprestaties
 • Wet wings, een charmante zandanimatie van Marieke Vantieghem (RhoK Etterbeek)

Na een vrij lange deliberatie werd de juryprijs, met daaraan verbonden de Fast Forward Award 2009, bekend gemaakt. De juryprijs ging naar Bart Dirix ( S.A.S.K. Sint-Niklaas) met Brood. In deze korte reportage schetst de maker op een poëtische manier hoe men brood maakt in een artisanale bakkerij. De jury was vooral gecharmeerd door de mooie fotografie en de poëtische sfeer waarmee hij dit onderwerp benaderde. Zij willen met deze toekenning ook het belang van non-fictie reportage onderstrepen. Het gebeurt zelden dat op festivals als deze reportages in de prijzen vallen. Maar dit jaar hebben zij met deze uitzondering willen aangeven dat wie een goede poëtische reportage kan maken, in staat in om aan al het andere werk te beginnen.

Het publiek viel voor een andere film want de publieksprijs en dus ook de tweede Fast Forward Award 2009 ging naar Het verhaal van de drol van Ben De Rydt (K.A.S.K Antwerpen) . In dit verhaal, gebaseerd op een novelle van Hanif Kureishi, ontmoet Dan voor het eerst de familie van zijn vriendin, maar dat loopt niet zoals hij gehoopt had.

Lieve Van Daele, de Sint-Niklase schepen van Cultuur, reikte de prijzen uit. Zij prees het hoge niveau van de inzendingen van alle studenten en onderstreepte het belang van het deeltijds kunstonderwijs. Zij was ook erg blij dat het Festival een extra uitstraling geeft aan het filmgebeuren in Sint-Niklaas en hoopt dat het festival nog lang in de stad kan blijven.

Bart Dirix (regisseur "Brood") en Ernst Löw (hoofdrolspeler "Het verhaal van de drol") met de Fast Forward Award 2009, ontworpen door Marijke Minneboo-Verburg, studente aan de Academie van Sint-Niklaas

width=”300px” Bart Dirix (regisseur Brood) en Ernst Löw (hoofdrolspeler Het verhaal van de drol) met de Fast Forward Award 2009, ontworpen door Marijke Minneboo-Verburg, studente aan de Academie van Sint-Niklaas

Reacties

 1. De winnaars worden ook vermeld in een artikel in het Nieuwsblad. zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=BLSLU_20090927_001&PostCode=9100

  Jef • 28 september 2009 08:33 • #

 2. Dat ons kleine landje talent bezit, was zeer zeker duidelijk, de winnaars het winnen waardig. Maar… het ultra korte filmpje wat me zeer zeker is bijgebleven is, is TRAUMDEUTING van Fien Bulckens (eerstejaarse studente), waar het kijkerspubliek als eerste moment van de avond een emotioneel teken van leven liet horen en waarvan de inhoud en/of bezieling zeer dicht bij contemporary visual art huisde. Ik ben dan ook benieuwd naar haar toekomstig visueel werk.

  Stefan • 28 september 2009 18:41 • #

 3. Een leuke avond met veel potentieel, diversiteit en verrassingen, zo onthoud ik KORTGEKNIPT 2009.
  De keuze van de jury voor de animatie Karga gaf, me dunkt, toch een beetje een wrang gevoel. Karga was inhoudelijk wel verrassend maar leek eerder op een houterige collage die met veel kabaal indruk probeerde te maken bij een publiek dat er grotendeels geen jota van begreep.
  Verder kon de dromerige leg-animatie “Er droomde er eendje”, het gevatte “Love is a stranger” het confronterende “Te zien” en het heerlijk potje teddybeer slashing bij “TRAUMDEUTUNG” met de Dita von Teese look-a-like mij -en vele anderen- zeker bekoren!
  Proficiat aan alle creatieve geesten en doe zo voort!

  Michael • 29 september 2009 10:52 • #

Reageren